FAQ’s

1Τι είναι οι βιταμίνες;
Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες που απαντώνται στη φύση, απαραίτητες για να διατηρηθεί η υγιής λειτουργία του οργανισμού.

Η βασική τους λειτουργία έγκειται στη συμμετοχή τους στις χημικές αντιδράσεις που μετατρέπουν τα συστατικά των τροφών (π.χ. λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες) σε ενέργεια.

Ακόμα και μικρή έλλειψη βιταμινών μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ατονίας, μειωμένης ενεργητικότητας, κακής διάθεσης, ευαισθησία στις ιώσεις και άλλα.

2Τι είναι τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία;
Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Μάλιστα, πολλές βιταμίνες και ένζυμα δε «λειτουργούν» και δεν αφομοιώνονται χωρίς τη βοήθεια των μετάλλων.

Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να παράγει τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία.

Βασιζόμαστε αποκλειστικά στη διατροφή ή στα ισορροπημένα συμπληρώματα διατροφής για να καλύψουμε τις καθημερινές του ανάγκες σε αυτά.
3Τι είναι το Ginseng;
Το Ginseng είναι ένα από τα πιο πολύτιμα και πανάρχαια φαρμακευτικά φυτά της Κίνας.

Η ονομασία Ginseng προέρχεται από την ιαπωνική λέξη “Jin Sen” που στην πιο απλή μετάφρασή της σημαίνει ανθρώπινη ρίζα (ή ανθρωπόμορφη ρίζα εξαιτίας της σχετικής ομοιότητάς της με το ανθρώπινο σώμα).

Ginseng είναι το κοινό όνομα του γένους των φυτών Panax που περιέχει περίπου έξι είδη. Από τα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι ότι έχουν βραδεία ανάπτυξη, είναι πολυετή και με σαρκώδεις ρίζες.

Φύονται κυρίως σε ψυχρά κλίματα στο βόρειο ημισφαίριο (Ασία, Β. Αμερική). Η βοτανολογική ονομασία Panax προέρχεται από την ελληνική λέξη «πανάκεια», δηλαδή «το φυτό που θεραπεύει τα πάντα».

Το Ginseng έχει την ικανότητα να μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα και να απομακρύνει όλων των ειδών τις τοξίνες από το σώμα.

Έχει ευεργετική δράση σε περιπτώσεις αναιμίας, κόπωσης και αυξάνει την αντοχή.

Το Ginseng θεωρείται επιπλέον εξαιρετική προσαρμοσιογόνος ουσία, ουσία δηλαδή που αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού σε μια μεγάλη ποικιλία σωματικών, χημικών και βιολογικών ερεθισμάτων ή παραγόντων, διατηρώντας την ισορροπία του (ομοιόσταση).

Η βασική ομάδα δραστικών συστατικών της ρίζας του Ginseng είναι τα “ginsenosides” στα οποία, σύμφωνα με τους ερευνητές, οφείλεται η τονωτική, αντιφλεγμονώδης, αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση του. Έχουν απομονωθεί και πολλές άλλες ουσίες από το Ginseng που ευθύνονται για την πολύπλοκη φαρμακολογική δράση του (π.χ. πολυσακχαρίτες, γλυκοπρωτεϊνες).

4Ποιες είναι οι δύο πιο σημαντικές ποικιλίες Ginseng;
Οι δύο πιο σημαντικές ποικιλίες Ginseng είναι το Κορεατικό (Panax Ginseng Meyer) και το Σιβηριανό (Eleutherococcus senticosus).

To Korean Panax Ginseng είναι ένα ειδικό εκχύλισμα από την καλύτερη ποιότητα ριζών Κορεατικού Ginseng.

Το εκχύλισμα τιτλοδοτείται έτσι ώστε να περιέχει την ιδανική ποσότητα ginsenosides, τη δραστική ουσία που προσδίδει ενέργεια και υψηλές επιδόσεις.

Δίνει ζωντάνια, ενδυναμώνει και τονώνει τη φυσική και νοητική ενέργεια συμβάλλοντας στην αποφυγή εκφυλιστικών ασθενειών του εγκεφάλου.

Πέρα από αυτό, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καθυστερεί τη γήρανση των κυττάρων και βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος. Είναι επίσης εξαιρετικό στην καταπολέμηση του άγχους και της απώλειας μνήμης και συγκέντρωσης.

Το Siberian Ginseng έχει έντονη ανοσοδιεγερτική δράση και επηρεάζει θετικά το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού χάρη στις δραστικές ουσίες του, τα “eleutherosides”.

Αυξάνει τη μεταφορά οξυγόνου στους μυς επιτρέποντας έτσι την αύξηση της μυικής δύναμης, την επιμήκυνση της διάρκειας της άσκησης αλλά και την ταχύτερη ανάρρωση σε περίπτωση ασθένειας.
5Τι είναι το συνένζυμο Q10 (CoQ10);
Το συνένζυμο Q10 γνωστό και ως ubiquinone είναι ένα συστατικό των κυττάρων, αναγκαίο για την ακεραιότητα και την ενεργειακή τους αποδοτικότητα.

Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό και απαραίτητο διατροφικό συστατικό για τον ανθρώπινο οργανισμό και σπάνια συναντάται σε πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής.

Ονομάζεται συνένζυμο επειδή το χρειάζεται ο οργανισμός μας για να φτιάξει άλλα τρία τουλάχιστον ένζυμα, έργο των οποίων είναι να μετατρέπουν τη γλυκόζη και τo οξυγόνο σε ενέργεια.

Έχει ζωτικό ρόλο στη μετατροπή της χημικής ενέργειας των συστατικών της τροφής σε βιολογική, δηλαδή σε ATP (adenosine triphosphate) που αποτελεί το άμεσο ενεργειακό «νόμισμα» για κάθε κύτταρο.

Όργανα όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος έχουν τεράστιες απαιτήσεις σε επαρκείς ποσότητες συνενζύμου Q10 για να αντεπεξέλθουν πληρέστερα στο λειτουργικό τους έργο.

Παράλληλα, δρα και σαν ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας που προστατεύει κύτταρα και ιστούς από τις καταστροφικές συνέπειες των ελευθέρων ριζών.

Το συνένζυμο Q10 παράγεται από το ανθρώπινο σώμα αλλά με την πάροδο των χρόνων και σε συνδυασμό με τη λήψη ορισμένων φαρμάκων τα επίπεδά του στον ανθρώπινο οργανισμό ολοένα και μειώνονται.

Η πτώση της παραγωγής του αρχίζει από την ηλικία των 20 ετών. Το CoQ10 χάρη στη συμβολή του στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια, δρα θετικά στην αντιμέτωπιση της καθημερινής κόπωσης.

Είναι έτσι ιδιαίτερα χρήσιμο σε άτομα που ακολουθούν έναν δραστήριο τρόπο ζωής.
6Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες και πώς εξασφαλίζει κανείς προστασία ενάντια σε αυτές;
Οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν προϊόντα του φυσιολογικού κυτταρικού μεταβολισμού και απελευθερώνονται από τα μιτοχόνδρια, τα οργανίδια στα οποία η τροφή μετατρέπεται σε ενέργεια.

Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου παράγονται λοιπόν ως υποπροϊόντα, κατά τη διάρκεια παραγωγής ενέργειας με τη χρησιμοποίηση οξυγόνου.

Όταν βρίσκονται σε χαμηλές ή και μέτριες συγκεντρώσεις δεν αποτελούν κίνδυνο για τον οργανισμό.

Μάλιστα, έχουν σημαντικό ρόλο στην κυτταρική απόκριση στο στρες, στη μεταγωγή σήματος, στην κυτταρική διαφοροποίηση, στη μεταγραφή γονιδίων, στον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, στη φλεγμονή και στην απόπτωση.

Εξωγενείς παράγοντες όμως όπως η ηλιακή ακτινοβολία, η ατμοσφαιρική ρύπανση, χημικές τοξικές ουσίες που βρίσκονται στο περιβάλλον, το κάπνισμα και το στρες οδηγούν σε αύξηση των επιπέδων των ελευθέρων ριζών στον οργανισμό μας.

Ξεκινούν μια καταστρεπτικά ενεργή αλυσίδα και προκαλούν έτσι βλάβη σε μεγάλης σημασίας βιομόρια όπως στις πρωτεϊνες, στην κυτταρική μεμβράνη αλλά και στο DNA οδηγώντας σε επικίνδυνες μεταλλάξεις.

Πολυάριθμες μελέτες και έρευνες έχουν καταδείξει τη σύνδεση των ελευθέρων ριζών με την εμφάνιση καρκίνου, καρδιοπαθειών, γήρανση του δέρματος καθώς και ολόκληρου του οργανισμού.

Ο οργανισμός μας όμως διαθέτει πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες λειτουργούν ως μηχανισμός προστασίας από τις δραστικές ελεύθερες ρίζες.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες παράγονται ενδογενώς ή προέρχονται από εξωτερικές πηγές και περιλαμβάνουν διάφορα ένζυμα όπως η καταλάση, η δισμουτάση του υπεροξειδίου του υδρογόνου, η αναγωγάση της γλουταθειόνης, η υπεροξειδάση της γλουταθειόνης, μέταλλα όπως το σελήνιο, το μαγγάνιο, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος, βιταμίνες όπως οι Α, C και Ε, αλλά και η γλουταθειόνη (αντιοξειδωτικό ένζυμο).
7Τι είναι η Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (Σ.Η.Δ.);
Η Σ.Η.Δ αντιπροσωπεύει την ποσότητα που θεωρείται ικανή να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία υγιών ανθρώπων.
8Τι είναι η λεκιθίνη;
Η λεκιθίνη είναι απαραίτητο συστατικό πολλών κυττάρων του οργανισμού.

Είναι μια πλούσια πηγή φωσφολιπιδίων, χολίνης και ινοσιτόλης αλλά και βασικό συστατικό των εγκεφαλικών κυττάρων.

Συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας της μνήμης και συμμετέχει στη μεταφορά και διάσπαση των λιπαρών οξέων και της χοληστερόλης.
9Τι είναι η L-καρνιτίνη;
Η καρνιτίνη είναι βασική ουσία του οργανισμού και βρίσκεται κυρίως στο μυϊκό σύστημα.

Παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό, μέσω της μεταφοράς και του μεταβολισμού των ανώτερων λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια του κυττάρου.

Τέλος, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
10Τι είναι η λουτεϊνη;
Η λουτεϊνη είναι αντιοξειδωτική ουσία (καροτενοειδές) απαραίτητη για την υγεία των ματιών.

Προστατεύει την επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς χιτώνα από την επιβλαβή επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, δρώντας σαν φίλτρο απορρόφησης.

Επιπλέον, προστατεύει την ωχρά κηλίδα από την εκφύλισή της, η οποία συνήθως προκαλείται λόγω γήρανσης.

Το IMMUVIT® Silver περιέχει λουτεϊνη ποιότητας Flora GLO LUTEIN, η οποία απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό
11Οι βιταμίνες καταστρέφονται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος;
Γενικά, οι βιταμίνες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες και καταστρέφονται εύκολα (π.χ. το φυλλικό οξύ, οι βιταμίνες C, B1, B6, D και Ε) από παράγοντες όπως η έκθεση στον ήλιο.

Ο τρόπος μαγειρέματος, συντήρησης ή κατάψυξης ενός τροφίμου μπορεί να επηρεάσει επίσης αρνητικά τις βιταμίνες και να οδηγήσει στην καταστροφή τους.
12Παχαίνουν οι βιταμίνες;
Οι βιταμίνες δεν έχουν καμία θερμιδική αξία και δεν παχαίνουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι διαιτολόγοι συνιστούν ισορροπημένα συμπληρώματα διατροφής στην πλειοψηφία των ασθενών τους που ακολουθούν διαιτητική αγωγή.
13Ποιο είναι το προτεινόμενο δοσολογικό σχήμα;
Ενήλικες και παιδιά άνω των 15 ετών: μία μαλακή κάψουλα ή ένα αναβράζον δισκίο διαλυμένο σε νερό ημερησίως μετά το πρωινό ή το μεσημεριανό γεύμα για 3 μήνες.

Διακοπή για 1 μήνα. Επαναλάβετε το παραπάνω δοσολογικό σχήμα με τον ίδιο τρόπο.

Σημειώνεται ότι τα συμπληρώματα διατροφής που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να λαμβάνονται για περιορισμένη χρονική περίοδο ή με τη μεσολάβηση διακοπών και όχι να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση για μήνες ή χρόνια.

Η μακροχρόνια χρήση χωρίς διακοπή ή δόσεις υψηλότερες από τη συνιστώμενη ενδέχεται να εξασθενήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα ή να προκαλέσουν άγνωστες έως τώρα επιδράσεις, είτε θετικές είτε αρνητικές.
14Ποια θεωρείται η καλύτερη ώρα για να πάρει κανείς το συμπλήρωμα διατροφής;
H καλύτερη ώρα για να λάβουμε το συμπλήρωμα διατροφής είναι μαζί με το πρωινό μας, μιας και πολλές βιταμίνες απορροφώνται καλύτερα μαζί με φαγητό.

Εξάλλου είναι εύκολο να θυμόμαστε να παίρνουμε το συμπλήρωμα μαζί με γεύμα εφόσον τρώμε και πίνουμε ούτως η άλλως.

Λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως η βιταμίνη D και Ε απαιτούν λίπος για να απορροφηθούν και έτσι πρέπει πάντα να λαμβάνονται με γεύματα που περιέχουν λίπος.

Αν οι διατροφικές συνήθειες είναι έτσι διαμορφωμένες ώστε να μην περιλαμβάνουν πρωινό, το μεσημεριανό είναι η αμέσως καλύτερη ώρα της ημέρας
15Ένα άτομο που καταναλώνει αλκοόλ χρειάζεται να πάρει συμπληρώματα διατροφής;
Μία από τις σοβαρότερες συνέπειες που προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι η βαθμιαία εξάντληση των αποθεμάτων του οργανισμού σε βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες.

Το αλκοόλ επιβραδύνει και σε περιπτώσεις αλκοολισμού εμποδίζει την απορρόφηση απαραίτητων βιταμινών για τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Για το λόγο αυτό, τα άτομα που καταναλώνουν συχνά αλκοόλ χρειάζονται περισσότερες βιταμίνες.
16Ένα άτομο που ακολουθεί δίαιτα χρειάζεται να πάρει συμπληρώματα διατροφής;
Η μη επαρκής πρόσληψη ζωτικών βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων είναι πολλές φορές η συνέπεια της αυστηρής δίαιτας και του περιορισμένου διαιτολογίου ενός ατόμου που ακολουθεί κάποια δίαιτα.

Ανάλογα με τη διάρκεια της δίαιτας και ανεξαρτήτου αιτιολογίας, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής θεωρείται επιβεβλημένη.
17Ένα άτομο που προετοιμάζεται για εξετάσεις συνιστάται να λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής;
Ο βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι αυτές που κατεξοχήν συνδεόνται με τη σωματική υγεία και την πνευματική διαύγεια καθώς είναι σημαντικές για τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, βοηθώντας κατά αυτόν τον τρόπο στη σωστή επικοινωνία των κυττάρων του εγκεφάλου.

Θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη αποφυγή του άγχους και τη χαλάρωση είναι το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη C.

Όσον αφορά τη μνήμη, θρεπτικά συστατικά που έχουν συνδεθεί με τη διατήρηση και την ενίσχυση της μνήμης και γενικότερα την καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία είναι η βιταμίνη C, E, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, φυλλικό οξύ, Β6, Β12), ο σίδηρος και το μαγγάνιο.

Ειδικά η βιταμίνη Β12 έχει πρωτεύοντα ρόλο στην ενδυνάμωση της μνήμης και στη συγκέντρωση.

Ο σίδηρος, η απορρόφηση του οποίου επιτυγχάνεται με τη βοήθεια του χαλκού, βελτιώνει την πνευματική απόδοση ενώ η έλλειψή του οδηγεί σε μειωμένη αντίληψη και ικανότητα μάθησης.
18Αλληλεπιδρά το IMMUVIT® με άλλα φάρμακα;
Εάν παίρνετε ήδη άλλα φάρμακα πριν τη λήψη του IMMUVIT®, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να εξασφαλίσετε μέγιστη ασφάλεια.

Ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας ειδικά αν παίρνετε ή σκοπεύετε να πάρετε αντιπηκτικά φάρμακα, καθώς το ginseng ενδέχεται να μειώσει τη δράση τους.
19Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω για τα συμπληρώματα διατροφής;
Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση την υγιή, ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή (φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρι, δημητριακά ολικής αλέσεως) με την οποία λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα για έναν υγιή οργανισμό συστατικά, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Τα συμπληρώματα διατροφής πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε περιπτώσεις που ο οργανισμός τα χρειάζεται πραγματικά, δηλαδή όταν δεν μπορεί από μόνος του μέσω της σωστής διατροφής να πάρει όλα τα απαραίτητα συστατικά.

Εν προκειμένω, η ιατρική συμβουλή κρίνεται απαραίτητη και ιδιαίτερα για περιπτώσεις παιδιών, εφήβων και εγκύων.